THE EFFECT OF HCl CONCENTRATION IN THE HYDROLYSIS PROCESS IN THE PRODUCTION OF BIOETHANOL FROM KEPOK BANANA PEEL
DOI:
https://doi.org/10.34128/je.v12i1.300Keywords:
Fosil, bioetanol, kulit pisang kepok, hidrolisis, HClAbstract
Dependence on fossil fuels results in depletion of petroleum. In solving this problem, it is necessary to use alternative fuels in the form of bioethanol. Bioethanol is made by utilizing kepok banana peels. There are quite a lot of banana peels, approximately one third of the bananas that have not been peeled. This study was conducted to analyze the ethanol content, water content, density, and viscosity of kepok banana peel bioethanol. This study uses an experimental method of the effect of HCl concentration (2%, 5%, and 8%) in the hydrolysis process in the manufacture of kepok banana peel bioethanol. From the results of the study, the best bioethanol characteristics at a concentration of 2% HCl with an ethanol content of 9%, a water content of 70.52%, a density of 0.9861 g/ml, and a viscosity of 0.010768212 dPa.s. The characteristics of the bioethanol produced are different from the characteristics of pertalite.
References
S. Y. M. Nggai, S. M. D. Kolo, dan Y. Sine, “Pengaruh Perlakuan Awal Hidrolisis Ampas Sorgum (Sorghum Bicolor L.) terhadap Fermentasi untuk Produksi Bioetanol sebagai Energi Terbarukan,” ALCHEMY J. Chem., vol. 10, no. 2, hal. 33–40, 2022.
S. M. D. Kolo, N. M. Obenu, dan M. Y. C. Tuas, “PENGARUH PRETREATMENT MAKROALGA ULVA RETICULATA MENGGUNAKAN MICROWAVE IRRADIATION UNTUK PRODUKSI BIOETANOL,” J. Kim. (JOURNAL Chem., vol. 16, no. 2, hal. 212–219, 2022, doi: https://doi.org/10.24843/JCHEM.2022.v16.i02.p12.
C. Sindhuwati et al., “Review : Potensi Tandan Kosong Kelapa Sawit sebagai Bahan Baku Pembuatan Bioetanol dengan Metode Fed Batch pada Proses Hidrolisis,” J. Tek. Kim. dan Lingkung., vol. 5, no. 2, hal. 128–144, 2021, doi: http://dx.doi.org/10.33795/jtkl.v5i2.224.
G. O. Donuata, F. K. Y. Serangmo, dan I. Gauru, “PEMBUATAN BIOETANOL SKALA LABORATORIUM SEBAGAI BAHAN BAKAR ALTERNATIF UNTUK PENGEMBANGAN ENERGI TERBARUKAN DARI BAHAN BAKU SERBUK KULIT PISANG KEPOK (MUSA PARADISIACA FORMATYPICA),” JTM-Jurnal Tek. Mesin, vol. 2, no. 2, hal. 47–52, 2019.
S. Ardhiany, “Pengaruh Penambahan Ragi Terhadap Kadar Alkohol Pada Proses Pembuatan Bioethanol Dari Kulit Pisang,” J. Tek. Patra Akad., vol. 10, no. 01, hal. 13–19, 2019, doi: 10.52506/jtpa.v10i01.82.
F. B. Amtiran, I. Gauru, dan F. K. Y. Serangmo, “PEMBUATAN BIOETANOL SKALA LABORATORIUM SEBAGAI BAHAN BAKAR ALTERNATIF UNTUK PENGEMBANGAN ENERGI TERBARUKAN DARI BAHAN BAKU SERBUK BUAH BIDARA (ZIZIPHUS MAURITIANA),” J. Tek. Mesin, vol. 2, no. 1, hal. 1–6, 2019.
A. Ahmad, S. R. Muria, dan Rahani, “Pengaruh Konsentrasi Asam Klorida (HCl) Pada Hidrolisis dan Waktu Fermentasi Terhadap Limbah Padat Sagu Menjadi Bioetanol,” Pros. Semin. Nas. Tek. Kim. “Kejuangan” Pengemb. Teknol. Kim. untuk Pengolah. Sumber Daya Alam Indones., no. April, hal. J10-1-J10-7, 2020.
Herdini, G. Rohpanae, dan V. Hadi, “PEMBUATAN BIOETANOL DARI KULIT PETAI (PARKIA SPECIOSA HASSK) MENGGUNAKAN METODE HIDROLISIS ASAM DAN FERMENTASI SACCHAROMYCES CEREVISIAE,” TEKNOSAINS J. Sains, Teknol. dan Inform., vol. 7, no. 2, hal. 119–128, 2020, doi: http://doi.org/10.37373/tekno.v%vi%i.9.
N. Herawati, K. A. Roni, S. Fransiska, dan Rifdah, “PEMBUATAN BIOETANOL DARI RUMPUT GAJAH DENGAN PROSES HIDROLISIS ASAM,” vol. 6, no. 1, hal. 35–51, 2021.
Cengristama dan Tarmiji, “PEMBUATAN BIOETANOL DARI KULIT PISANG RAJA ( Musa sapientum ) DENGAN VARIASI PENAMBAHAN STARTER DAN WAKTU FERMENTASI,” TEDC, vol. 17, no. 1, hal. 49–54, 2023.
M. A. Riza, Azhari, S. Bahri, I. Ibrahim, dan Suryati, “PRODUKSI BIOETANOL DARI NIRA AREN MELALUI PROSES FERMENTASI MENGGUNAKAN RAGI ROTI,” Chem. Eng. J. Storare, vol. 3, no. 2, hal. 236–246, 2023, doi: https://doi.org/10. 29103/cejs.v3i2.9891.
A. S. W. Ningrum, V. Liani, dan A. R. Widyasti, “PENGARUH VARIASI ASAM DALAM FERMENTASI BIOMASSA BERBAHAN BAKU ALGA Spirogyra sp. TERHADAP KADAR ETANOL,” PELITA, vol. XI, no. 2, hal. 21–32, 2016.
D. Utari, A. H. Daulay, dan Masthura, “Optimasi Waktu Fermentasi Untuk Peningkatan Kualitas Bioetanol Dari Limbah Ampas Tebu,” J. Redoks, vol. 9, no. 1, hal. 17–22, 2024, doi: 10.31851/redoks.v9i1.14160.
D. Sulaiman, S. Syahdan, dan S. M. Ulva, “ANALISIS UJI KARAKTERISTIK BIOETANOL DARI PISANG HUTAN TERHADAP VARIASI MASSA RAGI,” J. Kumparan Fis., vol. 4, no. 3, hal. 169–176, 2021.
H. S. Tira, I. M. Mara, Z. Zulfitri, dan M. Mirmanto, “Uji sifat fisik dan kimia bioetanol dari jagung (Zea mays L) H.S.,” Din. Tek. Mesin, vol. 8, no. 2, hal. 77–82, 2018, doi: 10.29303/dtm.v8i2.231.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 ELEMEN : JURNAL TEKNIK MESIN

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.