INCREASING THE QUALITY VALUE OF WATER CONTENT AND SUBSTANCE CONTENT FLYING ON SHELL ACTIVATED CARBON POWDER COCONUT WITH VARIATIONS IN ACTIVATION TEMPERATURE

Authors

  • Siti Putri Masyitah Universitas Islam Negeri Sumatera Utara
  • Ety Jumiati Universitas Islam Negeri Sumatra Utara
  • Ratni Sirait Universitas Islam Negeri Sumatra Utara

DOI:

https://doi.org/10.34128/je.v10i2.268

Keywords:

Activated Carbon, Activation, Powder, Coconut Shell

Abstract

This research aims to determine the characteristics of coconut shell activated carbon in powder and granular form using quantitative methods. Making activated carbon consists of preparation, carbonization and activation. Then the physical properties were tested and the analysic. Actived carbon is made through a carbonization stage at a temperature of 400°C for 2 hours and activation at a temperature of 800°C, 900°C, and 1000°C for 1 hour. The parameters used are air content and volatile substance content with active carbon quality requirements based on SNI No. 06-3730-1995. The research results showed that the best quality powdered activated carbon at a temperature of 1000°C with an air content of 6.4% and a volatile matter content of 15.2%

References

M. Munira, M. Arman, T. Syarif, Gusnawanti, and D. Darnengsih, ”Karakterisasi dan Modifikasi Karbon Aktif dari Mahkota Nanas Sebagai Bioadsorben”, Journal of Chemical Process Engineering, vol. 7, no. 2, pp. 124-129, 2022.

K. Dwi Lestari L.F, R. Dwi Ratnani, Suwardiyono, and N. Kholis, ”Pengaruh Waktu dan Suhu Pembuatan Karbon Aktif Dari Tempurung Kelapa Sebagai Upaya Pemanfaatan Limbah Dengan Suhu Ttinggi Secara Pirolisis”, Inovasi Teknk Kimia, vol. 2, no. 1, pp. 32-38, 2017.

R. Idrus, B. Pahlanop Lapanporo, and Y. Satria Putra, ”Pengaruh Suhu Aktivasi Terhadap Kualitas Karbon Aktif Berbahan Dasar Tempurung Kelapa”, Prisma Fisika, vol. 1, no.1, pp. 50-55, 2013.

E. Setiawati and Suroto, ” Pengalruh Balhaln Alktivaltor paldal Ppembualtaln Kalrbon Alktif Tempurung Kelalpa”, Jurnall Riset Industri Halsil Hutaln, vol. 2, no. 1, pp. 21-26, 2010.

Verayana, M. Paputungan, and H. Iyabu, “Pengaruh Aktivator HCl dan H3PO4 terhadap Karakteristik (Morfologi Pori) Arang Aktif Tempurung Kelapa Serta Uji Adsorpsi pada Logam Timbal (Pb)”, Jurnal Entropi, vol. 13, no. 1, pp. 67-75, 2018.

F. Ferdinand Polli, “Pengaruh Suhu dan Lama Aktifasi Terhadap Mutu Arang Aktif dari Kayu Kelapa”, Jurnal Industri Hasil Perkebunan, vol. 12, no. 2, pp. 21-28, 2017.

Y. Patmawati, Mengenall Permukalaln Kalrbon Alktif Baltu Balra, Mallalng: CV Literalsi Nusalntalral Albaldi, 2022.

S. Adi, Masthura, and A.Halim Daulay, “Pengaruh Suhu Aktivasi Terhadap Kualitas Karbon Aktif Biji Durian”, Journal of Islamic Science and Technology, vol. 7, no. 1, pp. 65-72, 2022.

SNI 06-3730-1995, Alralng Alktif Teknis, Baldaln Stalndalrisalsi Nalsionall,1995.

R. Slistyo Dhamar Lestari, D. Kartika Sari, A. Rosmadiana, and B. Dwipermata, “Pembuatan dan Karakterisasi Karbon Aktif Tempurung Kelapa dengan Aktivator Asam Fosfat Serta Aplikasinya pada Pemurnian Minyak Goreng Bekas”, Jurnal Teknika, vol. 12, no. 3, pp. 419-430, 2016.

Landiana, E. Loas, and A. Selan, ”Pemanfaatan Kulit Singkong Sebagai Bahan Baku Karbon Aktif”, Jurnal Ilmu Pendidikan Fisika, vol. 1, no. 1, pp. 32-36, 2016.

Hartini and Lilik, ”Karakteristik Karbon Aktif Teraktivitas NaCl dari Ampas Tahu”, Jurnal Alchemy, vol. 3, no. 2, pp. 145-153, 2014.

S. Jamilatun, and M. Setyawan, ”Pembuatan Arang Aktif dari Tempurung Kelapa dan Aplikasinya untuk Penjernihan Asap Cair”, Spektrum Industri, vol. 12, no. 1, pp. 73-83, 2014.

M. Sulung Hanavia, C. Istri Anjani Meliati, and L. Rubianto, ”Pengaruh Suhu Pirolisis dan Konsentrasi Aktivator NaCl Terhadap Kualitas Adsorben Arang Aktif Berbahan Dasar Limbah Tempurung Kelapa”, Jurnal Teknologi Separasi, vol. 8, no. 1, pp. 202-212, 2022.

N. Nurfitria, K. Febriyantiningrum Utomo, W. Prasetyo, Z. Vianita Nugraheni, D. Dwining Pangastuti, H. Maulida and F. Nur Ariyanti, ”Pengaruh Konsentrasi Aktivator Kalium Hidroksida (KOH) pada Karbon Aktif dan Waktu Kontak Terhadap Daya Adsorpsi Logam Pb dalam Sampel Air Kawasan Mangrove Wonorejo, Surabaya”, Jurnal Akta Kimia Indonesia, vol. 4, no. 1, pp. 75-85, 2019.

Published

2023-12-28

How to Cite

Masyitah, S. P., Jumiati, E., & Sirait, R. (2023). INCREASING THE QUALITY VALUE OF WATER CONTENT AND SUBSTANCE CONTENT FLYING ON SHELL ACTIVATED CARBON POWDER COCONUT WITH VARIATIONS IN ACTIVATION TEMPERATURE. ELEMEN : JURNAL TEKNIK MESIN, 10(2), 124–128. https://doi.org/10.34128/je.v10i2.268

Issue

Section

Articles